sliderslider

30 DE ANI SI 15 MINUTE – FILM MANIFEST

Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte,  a unei țări fără autostrăzi, în care, anual, mor peste 2000 de oamenii în accidente rutiere. Un documentar ce se vrea a fi un strigăt de disperare și totodată, un semnal de alarma pentru toate tensiunile, nervii, frustrările, frica accidentării și până la urma a morții pe care o simt șoferii în lipsa unei infrastructuri, care să le dea siguranță și încredere, într-o fină antiteză cu implicarea autorităților statului.

“Timp de 15 ani, de când am obținut permisul de conducere, am parcurs peste 1.000.000 km la volan, pe cele mai periculoase drumuri din Uniunea Europeană. M-am întrebat din adolescență cum se face că șoferii nu protestează împotriva nesimțirii politicienilor care ne conduc și din vina cărora, România este țara cu cele mai puține autostrăzi din Uniunea Europeană. Am trăit multe frustrări ca șofer și am fost la un pas de moarte în mai multe rânduri, în calitate de conducător în trafic. „

La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometrii de autostradă, dar pe locul întâi la  numărul de morți în accidente rutiere. Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostradă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei. Ștefan Mandachi cheamă românii din țară și din diaspora la o grevă de 15 minute în semn de protest.
Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor în România? Întrebare la care încearcă să răspundă politicieni, jurnaliști și victime ale accidentelor rutiere.
Răspunsul e copleșitor.
sliderslidersliderslider

Istoric manifest

15 martie 2019, ora 15:

15 minute de grevă generală- protest de solidaritate pentru lipsa autostrăzilor în România.

Tot la ora 15.00, Ştefan Mandachi, iniţiatorul protestului, inaugurează, în localitatea Cumpărătura, judeţul Suceava, primul metru de autostradă construit în Moldova.

Protestul a adunat sute de mii de adepți din întreaga ţară, nu doar din Moldova. Personalități publice, mii de firme din toate domeniile, primari, miniștrii și oameni de rând și-au înterupt activitatea timp de 15 minute în semn de solidaritate pentru nevoia acută de autostrăzi în România. Impactul în mediul online a fost enorm, având un reach de peste 8 milioane accesări.